top of page

KOTIMAISET YRITYKSET TUOVAT MARKKINOILLE UUDEN BIOPOHJAISEN 3D-TULOSTUSMATERIAALIN

3D-tulostukseen erikoistunut Maker3D ja biopohjaisia materiaaleja valmistava Brightplus ovat kehittäneet 3D-tulostusmateriaalin uusiutuvista raaka-aineista. Muun muassa biotuhkaa ja värimorsinkoa sisältävät BrightBio®-filamentit lanseerataan 4.11.2021 järjestettävässä tapahtumassa Helsingin Hernesaaressa.

3D-tulostus kasvattaa suosiotaan prototyyppien, erikoistyökalujen ja lopputuotteiden valmistuksessa. Uusien materiaalien kysyntä on kasvanut yhä useamman toimialan kehittäessä 3D-tulostussovellutuksia. 3D-tulostuksessa käytettävistä raaka-aineista valtaosa on edelleen muoviteollisuudessa hyvin tunnettuja fossiilipohjaisia muoveja. Nyt julkaistavat BrightBio®-filamentit on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista.

Kotimaisen yhteistyön tuloksena syntyneen materiaalin pohjana on käytetty vihreään kemiaan perustuvaa teknologiaa, jonka avulla uusiutuvat raaka-aineet ja paikalliset teollisuuden sivuvirrat on muokattu funktionaaliseksi polymeeriksi. Materiaalin raaka-aineena on käytetty muun muassa Oulun alueelta saatavaa biotuhkaa. Lisäksi filamenttien värjäykseen on käytetty Natural Indigo Finlandin Suomessa tuottamia luonnon väriaineita, kuten värimorsinkoa. Tuotekehitys on pohjautunut vahvasti Maker3D:n asiantuntemukseen 3D-tulostettavien tuotteiden kehittämisestä ja 3D-teknologian tarjoamista mahdollisuuksista.


Ekologinen vaihtoehto PLA:lle ja PETG:lle

Uusi materiaali soveltuu erinomaisesti korvaamaan fossiilipohjaisia 3D-tulostusmateriaaleja. Toiminnallinen materiaali on ominaisuuksiltaan sitkeä ja helposti tulostuva, yhdistäen PLA:n ja PETG:n parhaita ominaisuuksia. Filamentit ovat myös biohajoavia, eivätkä jätä elinkaarensa päässä ympäristöön haitallista pitkäikäistä mikromuovia.

− Kun tarve lähtee asiakkaalta, meidän strategiamme on vastata siihen. Meiltä on jo pidempään kyselty 3D-tulostuspalvelumme projekteissa mahdollisimman ekologisia ratkaisuja. Nyt laitetoimittajan roolissa haluamme, että kaikki pääsevät mukaan rakentamaan parempaa huomista, kertoo Jarkko Lohilahti, Maker 3D:n toimitusjohtaja.

− Olemme innoissamme, että olemme yhteistyöllä saattaneet kotimaisen innovaation kaupalliseksi tuotteeksi. Materiaalin ominaisuudet on optimoitu BrightBio®-teknologiamme avulla erittäin toiminnallisiksi, ja materiaali onkin ennakkotesteissä saanut kiitosta erityisesti funktionaalisuudestaan, kertoo Brightplussan toimitusjohtaja Milja Hannu-Kuure.

Nyt lanseerattavien filamenttien lisäksi kehitystyö jatkuu uusien sivuvirtojen hyödyntämiseksi materiaalin raaka-aineena. Meneillään on muun muassa leväpohjaisen filamentin optimointi, jossa on käytetty kotimaisen levänjalostusteknologiayritys Origin by Oceanin jalostamaa Itämeren levää.


Tulostusmateriaalit lanseerataan launch-tapahtumassa Helsingin Hernesaaressa 4.11.2021 klo 14 alkaen.

349 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Yorumlar


bottom of page