top of page

Suomalainen startup muuttaa Pauligin kahvituotannon sivuvirrat luonnonväreiksiPauligin kahvinpurujätteestä valmistetaan nyt luonnonväriaineita tekstiiliteollisuuden tarpeisiin. Paulig on aloittanut yhteistyön suomalaisen Natural Indigo –startupin kanssa, joka valmistaa luonnonvärejä teollisessa mittakaavassa. Pauligin Vuosaaressa sijaitsevan hiilineutraalin kahvipaahtimon sivuvirroista syntyneet väriaineet vaihtelevat kullan ja ruskean eri sävyistä jopa siniseen, ja ovat herättäneet kansainvälistä kiinnostusta. Yhteistyö tukpee Pauligin kunnianhimoisia vastuullisuustavoitteita ilmastotoimia ja kiertotalouden edistämisessä omassa toiminnassaan ja arvoketjussaan.


"Olemme erittäin innoissamme tästä yhteistyöstä. On hienoa nähdä, miten kahvintuotantomme sivuvirta löytää uuden käyttötarkoituksen raaka-aineena täysin eri teollisuuden tarpeisiin. Tavoitteenamme on olla vastuullisuuden edelläkävijä, ja sen lisäksi, että minimoimme jätettä ja edistämme materiaalien kiertokulkuisuutta omassa toiminnassamme, pyrimme jatkuvasti löytämään uusia ratkaisuja ja tukemaan innovaatioita yhteistyön kautta", sanoo Kaisa Lipponen, Pauligin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja.


Pauligin Vuosaaren kahvipaahtimo Helsingissä on yksi Euroopan suurimmista

kahvipaahtimoista. Paahtimolta lähtee noin 60 miljoonaa kahvipakettia vuodessa ja tuotannossa on yli 200 erilaista lopputuotetta. Paahtimo toimii täysin uusiutuvalla energialla ja sillä on rakennuksen hiilineutraaliudesta kertova CarbonNeutral® -rakennussertifikaatti.


"Olemme keskittyneet kehittämään prosessiamme niin, että kahvintuotannosta syntyy

mahdollisimman vähän jätettä. Tämän mahdollistavat moderni teknologia ja tehokas

laadunvalvonta tuotantoprosessin eri vaiheissa. Jos esimerkiksi kahvipakkaus ei täytä

laatukriteereitämme, se havaitaan automaattisesti ja kahvi pakataan uudelleen. Väistämätöntä kahvinpurujätettä syntyy tuotantoprosessissa siis erittäin vähän" kertoo Jorma Varis, Pauligin paahtimotoiminnon johtaja.


Kahvista kullan ja sinisen sävyiksi


Vuosaaresta kahvinpurujäte siirtyy Natural Indigon tehtaalle, jossa kahvinpuruista uutetaan väri. Tämän jälkeen väri jalostetaan eri luonnnvärisävyiksi - keltaisesta, oranssista ja ruskeasta jopa siniseen. Kahvituotannon sivuvirroista valmistettuja värejä on jo käytetty suomalaisten tekstiiliyritysten tuotteissa.


"Olemme erittäin iloisia voidessamme tehdä yhteistyötä Pauligin kanssa ja päästessämme

yhdistämään intohimomme kestäviin innovaatioihin. Kahvinpurujätteen käyttäminen

luonnonvärien ainesosana on herättänyt paljon kiinnostusta niin kotimaassa kuin

kansainvälisestikin" sanoo Pasi Ainasoja, Natural Indigon toimitusjohtaja.


Myös tunnettu ja rakastettu suomalainen designbrändi Marimekko on innoissaan

luonnonväreistä.


"Haluamme Marimekolla olla edelläkävijänä kehittämässä tuotteitamme ja toimintatapojamme läpi arvoketjun. Luonnonvärit ovat yksi niistä alueista, joilla pyrimme löytämään vaihtoehtoja tavanomaisille materiaaleille. Marimekko ja Natural Indigo Finland ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2019 lähtien. Olemme erittäin iloisia siitä, että matkan varrella Marimekon kangaspainoa Helsingissä on käytetty mm. erilaisten väriaineiden käyttölaadun ja värinkestävyyden testaamiseen, mikä on osaltaan auttanut luonnonvärien käytön laajentamisessa tekstiiliteollisuudessa", sanoo Riika Wikberg, Marimekon liiketoiminnan kehityksestä vastaava johtaja, joka vastaa yrityksen vastuullisuuden transformaatio-ohjelman toteutumisesta.


Sivuvirrat käyttöön


Natural Indigon yhteistyön lisäksi Pauligin kahvintuotannon sivuvirtaa hyödynnetään jo muilla teollisuuden aloilla. Tanskalainen bioteknologiayritys Kaffe Bueno jalostaa uusiokäyttämällä Pauligin kahvipaahtimon sivuvirran kahviöljyksi ja muiksi aktiivisiksi ainesosiksi, joita hyödynnetään kosmetiikka- ja ravitsemusteollisuudessa sekä funktionaalisissa elintarvikkeissa. Esimerkiksi suomalaisen Bernerin XZ-brändi käyttää kierrätettyä kahviöljyä XZ Kinuskikahvi- hiustuotesarjassaan. Pauligin pääomasijoitusyhtiö PINC on sijoittanut Kaffe Buenoon.


Pauligista:


Paulig on perheomisteinen elintarvikeyritys, joka rakentaa uutta ja vastuullista ruokakulttuuria – sekä ihmisille että maapallolle. Pauligilta saa kaikkea maistuvaa: kahvia ja kylmiä juomia, Tex Mex- ja snacks -tuotteita, mausteita sekä kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Yrityksen brändejä ovat Paulig, Santa Maria, Risenta, Poco Loco ja Zanuy. Vuonna 2022 Pauligin liikevaihto oli 1,1 miljardia euroa ja konsernin palveluksessa on 2 300 työntekijää 13 eri maassa. He kaikki panostavat lupaukseen ”For a life full of flavour”. www.pauliggroup.com


Natural Indigosta:


Natural Indigo valmistaa luonnonväriaineita teollisessa mittakaavassa metsä- ja

elintarviketeollisuuden alkutuotannosta ja sivuvirroista. Tekstiili- ja muotiteollisuuden lisäksi

luonnonvärejä voidaan hyödyntää biomateriaaleissa, paperi- ja pakkkausteollisuudessa sekä ekologissa pinnoitteissa lasille, puulle ja metallille. Yritys on edelläkävijä luonnonväriaineiden valmistuksessa teollisessa mittakaavassa Euroopassa.


Lisätietoja

Janna Viisterä

Viestintäpäällikkö+358408620055

97 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page