LRM_EXPORT_23366826399470_20190420_16355

NATURAL INDIGO

Miksi valita luonnonväri?

Sininen Indigo-väri saadaan morsinko-kasvin (isatis tinctoria) eli värimorsingon lehtimassasta eristämällä. Morsinko on kaksivuotinen keltakukkainen kasvi, joka sisältää samaa väriainetta kun Indigo-kasvi. Morsingosta saatava sininen väri on kuitenkin indigo-kasvista saatavaa väriainetta kestävämpi, jonka vuoksi se soveltuu erityisen hyvin värjäämiseen. 

YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN MORSINKO

Morsingosta saatavalla luonnonvärillä värjääminen on ympäristön kannalta synteettisiä värejä ekologisempaa. Kasvien uuttamiseen käytettävä vesi voidaan kokonaisuudessaan uudelleenkäyttää sadon kasteluun. Synteettisillä väreillä värjätessä vesistöön kulkeutuu haitallisia kemikaaleja.

KYYPPIVÄRJÄYS VÄRIMORSINGOLLA

Värimorsingolla värjääminen voidaan aloittaa joko tuoreista lehdistä tai valmiista uutteesta. Jos halutaan saada tummansinistä väriä, tuoreita morsingon lehtiä tarvitaan neljästä kahdeksaan-kertainen määrä värjättävän materiaalin kuivapainoon verrattuna. Oheinen ohje on Tuovi Aallon kehittämä. (Riikka Räisänen, Anja Primetta, Kirsi Niinimäki: Luonnonväriaineet. 2015)

KYYPPIVÄRJÄYSOHJE

1. 

Kaada lehdistä keitetty väriliemi kattilaan. Kyyppivärjäykseen soveltuu teräksinen tai emalinen värjäysastia. Lisää väriliemeen soodaa, tarkista pH ja hapeta liuos vatkaamalla tai kaatamalla lientä ämpäristä toiseen. Liuoksen väri on tumman sinivihreä.

2. 

Lämmitä liemi noin 50-55 °C:seen. Pidä lämpötila tässä lukemassa koko värjäyksen ajan.

3. 

Annostele liemeen natriumhydrosulfiittia 5g/ l värilientä. Anna aineen vaikuttaa 30-40 minuuttia. Liemi on valmista käytettäväksi, kun väri on muuttunut tumman sinivihreästä kellanvihreäksi.

4. 

Laita kasteltu materiaali kyyppiin, ja anna värjäytyä 5-15 minuuttia välillä rauhallisesti sekoittaen.

5. 

Nosta värjäytynyt materiaali liemestä. Kuidut ovat ensin kellertävänvihreitä mutta muuttuvat hapettuessaan sinisiksi. Anna materiaalin hapettua noin 10 minuuttia. 

6. 

Lopuksi huuhtele, kunnes veteen ei enää irtoa väriä. Viimeiseen huuhteluveteen voit lisätä etikkaa kuitujen neutralisoimiseksi.

MORSINGON MAHDOLLISUUDET

Pyrimme kehittämään kestävästi ja eettisesti tuotettua Indigo-väriämme siten, että sitä voitaisiin käyttää tulevaisuudessa uusilla innovatiivisilla tavoilla. Muun muassa tuotantoketjua on pyritty viemään kemikaalittomaan suuntaan. Työskentelemme sen puolesta, että tulevaisuudessa luonnollista Indigo-väriämme voisi hyödyntää ekoelämysten luomisessa tekstiiliteollisuuden lisäksi myös uusilla aloilla, kuten mm. kosmetiikassa, designissa sekä elintarviketeollisuudessa.